Lappica - Aikaa säästävä puheentunnistusratkaisu saatiin vaivattomasti työterveyden käyttöön

Työterveys Lappican violettisävyinen logo

Nopea käyttöönotto ja tarkka tunnistustulos olivat juuri sitä, mitä Työterveys Lappican henkilökunta tarvitsi arkensa sujuvoittamiseksi. 

Lappica tarjoaa paikallista, asiantuntevaa työterveyspalvelua Lapin maakunnassa. Kun halutaan tarjota laadukasta palvelua, tehokkuus on ehdoton prioriteetti. Lappica halusi testata suomenkielistä puheentunnistusta potilaskirjaustensa nopeuttamiseen. Kokeilu haluttiin toteuttaa mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja nopeasti.

Lingsoft Speech Service -puheentunnistusratkaisu ei vaadi vaivalloista käyttöönottoprojektia, joten Lappican testiryhmä pääsi aloittamaan kokeilun hyvin pian tarjouspyynnön jälkeen kesällä 2022. 

Pian pilotin alettua pidettiin ensimmäinen palautetapaaminen, jonka perusteella Lingsoft hoiti tarvittavat hienosäädöt, esim. asetusten muokkausta asiakkaan tarpeen mukaan. Palautetapaamisia pidettiin useampia, ja muutenkin yhteydet asiakkaaseen olivat koko pilotin aikana tiiviit. 

Lappican kokemuksia puheentunnistuksesta 

“Puheentunnistus on sujuvoittanut meillä potilaskirjausten tekemistä huomattavasti ja tekstien läpimenoaika on murto-osa entisestä, jolloin sanelut purettiin käsityönä. Vapautuipa samalla sihteerien aikaa runsaasti kaikkien muiden tehtävien hoitamiseen. Mahtavaa on myös se, että puheentunnistusta voidaan käyttää minkä tahansa tekstin tuottamiseen aina normaalista käyntiteksteistä, asiakaskirjeistä aina sähköposteihin ja lausuntoihin. Yhteistyö Lingsoftin kanssa on toiminut koko ajan äärimmäisen hienosti ja niissä muutamissa ongelmatilanteissa apua on saatu todella nopeasti.” 

- Tietohallintokoordinaattori Petteri Heikki 

Terveydenhuollon oma puheentunnistusratkaisu 

Lingsoft Speech Service -puheentunnistusratkaisu muuntaa sanelun tekstiksi sekunneissa, eikä sanelua tarvitse lähettää esimerkiksi ulkoiselle toimijalle purettavaksi. 

Lappican käytössä on Lingsoftin kehittämä terveydenhuollon kielimalli. Tämä tarkoittaa, että puheentunnistusratkaisu on koulutettu terveydenhuollon ja lääketieteen teksteillä, joten alan erikoissanastot ovat sille tuttuja. Kun käyttötapaus on spesifi, saadaan täsmäkoulutetulla erikoiskielimallilla tarkempia tunnistustuloksia kuin geneerisellä suomen kielen yleiskielimallilla. Näin tekstin tarkistamiseen ja korjaamiseen kuluu vähemmän aikaa. Ratkaisu on myös puhujariippumaton, eli sitä ei tarvitse kouluttaa ymmärtämään kunkin käyttäjän puhetta erikseen. 

Puheentunnistusratkaisun avulla Lappican kirjaamiskäytännöt nopeutuivat ja aikaa säästyi rutiinitoimissa huomattavasti. Säästynyt aika voitiin käyttää olennaisimpaan, eli asiakastyöhön.