Kun kieli kohtaa teknologian

Lingsoft on yli 30-vuotisen historiansa aikana muuntautunut moneksi: tutkimuslaboratoriosta kieliteknologiatoimittajaksi, käännöstoimistosta täyden palvelun kielitaloksi, kielialan moniottelijasta kielenhallinnan kumppaniksi ja kielen digitalisaatioratkaisujen toteuttajaksi.

Lingsoft 1.0: Maailmanluokan teknologinen innovaatio

Lingsoftin juuret ovat syvällä akateemisessa tutkimuksessa. Yhtiön perustivat vuonna 1986 kieliteknologian uranuurtajat Kimmo Koskenniemi ja Fred Karlsson Helsingin yliopistosta. He onnistuivat mallintamaan sanan kieliriippumattomasti ja luomaan kielen rakenneanalyysin, joka on edelleen de facto -standardi maailmassa. Microsoft Office -tuoteperheen automaattisen oikoluvun ja kieliopintarkistinten myötä Lingsoftin rakenneanalyysi tuli tutuksi 21 kielellä kymmenille miljoonille kirjoittajille eri puolilla maailmaa. 

Koskenniemi ja Karlsson liikkuivat mullistavilla innovaatioillaan digitalisaation ja uuden talouden kentällä jo silloin, kun parhaillaan elämämme murros oli vielä vain enne ja lupaus. Lingsoft 1.0 oli siis aikaansa edellä.

Lingsoft 2.0: Kone kohtaa ihmisen

Lingsoft 2.0 syntyi turkulaisen Juhani Reimanin visiosta, kun hänen omistamansa käännöstoimisto Pasanet Oy osti talousvaikeuksissa kamppailleen Lingsoftin vuonna 2002. Kieliteknologinen huippuosaaminen yhdistyi näin vankkaan kokemukseen asiakaslähtöisten ja ennakkoluulottomien kielipalveluiden tuottamisesta. 

Teknologiakehitys jatkui aktiivisena, ja Lingsoftin kielitavaratalossa teknologiaa tuotteistettiin myös kuluttajille myytäviksi kielityökaluiksi ja ohjelmistoiksi. Lisäksi teknologiaa alettiin entistäkin intensiivisemmin soveltamaan kielipalveluihin, erityisesti käännöspalvelujen tuottamiseen. Alkoi määrätietoinen työ, jonka tavoitteena oli muokata professioita prosesseiksi: laatu ja tuottavuus eivät olleet enää kiinni yksittäisen kääntäjän tai muun asiantuntijan kyvyistä, vaan organisaation yhteisistä kyvykkyyksistä. 

Palveluprosesseja kehittäessämme uudistimme myös tekemisen tapoja. Automaation avulla ja Lingsoftin omia ratkaisuja hyödyntämällä kielipalveluja voitiin toimittaa entistäkin nopeammin, tehokkaammin ja laadukkaammin, mikä toi yritykselle merkittävää kilpailuetua ja vauhditti kasvua vuodesta toiseen.

Lingsoft 3.0: Arvoa kielenhallinnan ratkaisuista

Nykyisin ohjelmistotuotteet ovat jääneet taustalle, teknologia on integroitu palvelutuotantoomme ja toimintamme pääpaino on siirtymässä entistä kokonaisvaltaisempiin ratkaisuihin. Lingsoft 3.0 on kuitenkin uskollinen juurilleen. Kielen rakenneanalyysi on keskeisten kielityökalujemme ja ratkaisujemme ytimessä, ja tällä digitaalisen tiedon aikakaudella se on entistäkin ajankohtaisempi valtavien kielellisen tietomassojen louhinnassa ja analysoinnissa. 

Lingvististen teknologioiden lisäksi Lingsoftin juuret ulottuvat myös koneoppimiseen: koneoppimisen grand old manin, Teuvo Kohosen, perustama Gurusoft on myös osa Lingsoft-ryhmää. Hyödynnämme koneoppimista ja syviä neuroverkkoja esimerkiksi automaattisessa puheentunnistuksessa, konekäännöksessä sekä tekstinlouhinnassa. Lingsoftin ratkaisuasiantuntijuutta ja kieliteknologiaosaamista ovat vuosien varrella rikastuttaneet myös monet muut yritysostot, kuten Ellibs, ImageTalk, Suomen Puheentunnistus, The English Centre Helsinki, Lingonet ja Agentum. 

Käännöspalvelut on yhä Lingsoftin suurin liiketoiminta-alue, jota kehitämme jatkuvasti. Käännösten lisäksi palveluihimme kuuluvat nykyään myös muut kielipalvelut, kuten lokalisointi, sisällöntuotanto, sanelunpurku, litterointi, tekstitys ja terminhallinta. Emme edelleenkään tyydy tavanomaiseen, vaan tavoitteenamme on mullistaa kieli- ja asiantuntijatyö. Haluamme saada ihmiset ja koneet tekemään yhteistyötä, vapauttaa asiantuntijoiden aikaa mielekkäisiin tehtäviin – ja luoda kokonaan uudenlaisia työtehtäviä.

Kielenhallintaan liittyvät asiantuntijapalvelut ovatkin nykyään merkittävä osa palveluvalikoimaamme. Tavoitteenamme on yhdessä asiakkaidemme kanssa hahmottaa, miten tiedon tuottamisen, hallinnan ja hyödyntämisen prosessien haasteet voidaan ratkaista kieliteknologioiden ja palveluinnovaatioiden avulla – miten muotoillaan palvelu ja miten suunnitellaan ja toteutetaan kokonaisratkaisu, joka lopulta tuo eniten arvoa asiakkaalle. Riittääkö, että puhe muunnetaan tekstiksi nopeasti puheentunnistusratkaisulla, vai onko tärkeämpää analysoida, rikastaa tai visualisoida syntyneen tekstin sisältöä? Halutaanko tuottaa vain irrallinen, sähköinen ontologia vai voisiko se integroituna eri tietojärjestelmiin olla saumaton osa laajempaa kokonaisarkkitehtuuria? Suuntaamme kohti yhä laaja-alaisempaa ratkaisutoimittajuutta ja syvempää kumppanuutta.

Lingsoft 4.0: Kielen digitalisaatio, digitalisaation kieli 

Lingsoft 4.0 on asiakkailleen arvoa tuottava kumppani. Haluamme konseptoida ja luoda digitalisaatioratkaisuja, jotka pohjautuvat kielellisen tietopääoman rikastamiseen, jalostamiseen ja hyödyntämiseen. Olipa haasteena monikielisyys, vuorovaikutteisuus, saavutettavuus, löydettävyys, tuottavuus, tehokkuus tai laatu, kaiken keskiössä on kieli: teksti, puhe ja merkitykset. 

Osallistumme aktiivisesti kieliteollisuuden kehittämiseen alan yhteistyöfoorumeilla, ja kehitämme uutta teknologiaa ja arvoinnovaatioita yhteistyössä yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisissä yhteistyöprojekteissakin – katse kohti tulevaisuutta.

Lingsoft on yli 30-vuotisen historiansa aikana kasvanut yhdeksi Suomen ja Pohjoismaiden suurimmista kieliteollisuusyrityksistä. Vuonna 2018 lingsoftilaisia on jo lähes 150, minkä lisäksi kumppaniverkostoomme kuuluu lähes 2 000 eri alojen freelanceasiantuntijaa ja alihankkijayritystä. Vuonna 2017 Lingsoft-ryhmän liikevaihto kohosi lähes 12 miljoonaan euroon. Juhani Reiman on edelleen yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja.

Voit lukea lisää Lingsoftin tarinasta ja samalla koko kieliteknologia-alan innovaatiohistoriasta Lingsoftin 30-vuotisjuhlakirjasta Kieli ja uusi talous. Sen löydät veloituksetta Lingsoftin tytäryhtiön Ellibsin e-kirjakaupasta.