Räätälöity kielimalli sujuvoittaa oikeuslääketieteellistä kirjaamista

Lingsoftin puheentunnistusratkaisu nopeuttaa ja tehostaa oikeuslääkärien työtä, kun sanelujen purkamista ei tarvitse odottaa. Erillinen tilaustyönä räätälöity oikeuslääketieteen kielimalli vähentää tarvittavan muokkaustyön määrää, kertoo suunnittelija Milla Kemppainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Kuolemansyyn selvittäminen on viranomaistoimintaa, joka perustuu asiaa koskevaan lainsäädäntöön. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huolehtii oikeuslääketieteelliseen kuolemansyyn selvittämiseen liittyvien oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten ja niihin liittyvien laboratoriotutkimusten tekemisestä. Oikeuslääketieteellisistä ruumiinavauksista, joita tehdään vuosittain tuhansia, laaditaan aina muun muassa pöytäkirja ja lausunto. 

Ennen puheentunnistuksen käyttöönottoa perinteinen toimintatapa oli lähettää nauhoite oikeuslääkinnän assistenteille purettavaksi. Oikeuslääkärin oli odotettava, että assistentti kuunteli nauhoitteen ja kirjoitti puheen tekstiksi. Nykyään oikeuslääkärit voivat puheentunnistuksen avulla laatia esimerkiksi pöytäkirjan ruumiinavausta tehdessään. 

Vuonna 2019 THL:n oikeuslääkintäyksikkö hankki Lingsoft Speech Service -puheentunnistusratkaisun, joka muuttaa puheen tekstiksi välittömästi sanelun aikana, ja samalla sanelija voi myös tarkistaa tekstin. Ratkaisu on integroitu oikeuslääkinnän tietojärjestelmään ja sitä käytetään kaikissa THL:n yksiköissä ympäri Suomea. Kemppaisen mukaan puheentunnistuksen käyttö on vähentänyt selvästi purettavaksi lähetettävien sanelujen määrää, ja tekstit ovat heti käyttövalmiina. Lisäksi mahdollisuus tallentaa tekstejä fraaseiksi ja ottaa ne itse määritellyillä puhekomennoilla käyttöön sanelun aikana on saanut paljon positiivista palautetta oikeuslääkäreiltä. 

Syksyllä 2021 THL tilasi Lingsoftilta erityisen oikeuslääketieteellisen kielimallin kehittämisen juuri heidän tarpeisiinsa puheentunnistusratkaisun räätälöimiseksi. Siihen asti käytössä ollut Lingsoftin terveydenhuollon kielimalli oli palvellut toimintaa sellaisenaankin, mutta THL:n omalla, laadukkalla aineistolla koulutetun erityiskielimallin käyttöönotto parantaa puheentunnistuksen tunnistustarkkuutta THL:n ympäristössä entisestään. Aihealueen erikoissanasto ja lyhenteiden kirjoitusasut tulostuvat tarkemmin räätälöidyn kielimallin ansiosta, kertoo Kemppainen.

Lingsoftin tuottama kielimalli saatiin THL:n käyttöön helmikuussa 2022, ja siitä saatu palaute on ollut pääosin positiivista. Näin lääkärit kommentoivat uutta kielimallia: 

“Tietyt ongelmasanat (kuten arkkiviholliseni sierainaukko) tulostuvat oikein. “ 

“Toistaiseksi tuo uusi saneluprofiili näyttää toimivan erittäin hyvin. En ole juurikaan saanut virheitä aikaiseksi.” 

Oikeuslääketieteellisen yksikön toiminta on yhteiskunnallisesti tärkeää ja osa THL:n roolia kansanterveyden tutkijana ja merkittävänä asiantuntijaorganisaationa. Puheentunnistusratkaisun lisäksi Lingsoft on tehnyt THL:n kanssa pitkään laajaa yhteistyötä, joka sisältää mm. käännöksiä ja kieliasiantuntijapalvelua. 

Tutustu puheentunnistusratkaisuumme ja terveydenhuollolle tarjoamiimme palveluihin.