Suorien lähetysten saavutettavuus paranee saumattomasti suoratekstityksellä

Kaksi henkilöä istuu sohvalla tv-studiossa, he näkyvät terävämmin kameran etsimessä

Suorien lähetysten tekstittäminen tuo ne samalla kertaa entistä suuremman yleisön ulottuville. Esimerkiksi tiedotustilaisuuksien ja erikoislähetyksien kohdalla tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa tietoa on saatava jaettua nopeasti.

Ohjelmien tekstittäminen jälkikäteen on ollut tuttua jo vuosikymmenet. Suoran lähetyksen tekstittäminen on puolestaan aivan oma lukunsa, sillä ihminen puhuu selvästi nopeammin kuin tekstittäjä kirjoittaa. Onneksi ihmistä nopeampi kone auttaa ratkaisemaan tämän pulman.

Kieliteknologia tekstittäjän tukena

Suoratekstittäjän on silti oltava nopea työssään. Tekstittäjä kuuntelee lähetyksen puhetta ja sanelee samalla puheentunnistusratkaisuun, joka muuntaa puheen tekstiksi. Tunnistustulos ohjataan tekstitysohjelmaan, josta tekstitys saadaan lähetykseen. Näin tekstitys syntyy ilman viivettä. Puheentunnistuksen tuloksen on oltava nopeuden lisäksi erittäin tarkka, jotta katsojille saadaan laadukas, virheetön tekstitys. 

Viime vuosina julkisia mediayhtiöitä koskevat vaatimukset suorien lähetysten tekstittämisestä ovat laajentuneet. Samalla niitä sitoo velvoite tarjota video- ja äänisisältöjään saavutettavasti tiedon levityksessä, mitä esimerkiksi koronapandemia alleviivasi. Lingsoftin suoratekstitysratkaisua on koeteltu käytännössä niin säätiedotusten kuin linnanjuhlienkin tekstittämisessä.  

Suoratekstitys tarjoaa joustavuutta lähetysten katsomiseen

Suoria lähetyksiä nähdään television lisäksi verkossa esimerkiksi tapahtumista tai webinaarien muodossa. Haastattelut tai muut ohjelmanumerot tapahtumissa on hyvä saada tekstitettyä, sillä etänä osallistuminen on nykyään tavallista ja toivottu vaihtoehto. Webinaarin suoratekstityksellä taas saadaan katsojia osallistettua entistä paremmin esimerkiksi chatin kautta keskusteluun. Tekstitettyjä lähetyksiä on helppo seurata esimerkiksi tilanteissa, joissa laite täytyy pitää äänettömällä.

Saavutettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota olipa kyseessä julkinen organisaatio tai ei, sillä erilaisten tarpeiden ja tilanteiden huomioiminen on valttia. 

Lue lisää kattavasta tekstityspalvelustamme ja puheentunnistuksestamme.
 

Back to blog