Sömlös tillgänglighet till direktsändningar med direkttextning

Två personer sitter på soffan i TV-studion, de syns skarpare i kamerans sökare

Textning av direktsändningar ger samtidigt en bredare publik tillgång till dem. Exempelvis när det gäller presskonferenser och specialsändningar är detta särskilt viktigt i situationer då information måste spridas snabbt.

Textning av program i efterhand är ett känt fenomen sedan årtionden tillbaka. Livetextning eller direkttextning är däremot något helt nytt, eftersom människor talar mycket snabbare än vad textaren skriver. Lyckligtvis kan en maskin som är snabbare än människan lösa detta problem.

Språkteknologi som stöd för textare

En direkttextare måste dock fortfarande vara snabb i sitt arbete. Textaren lyssnar på talet i sändningen och dikterar samtidigt för en taligenkänningslösning som omvandlar talet till text. Resultatet av taligenkänningen skickas till ett undertextningsprogram, varifrån man får undertexterna till sändningen. På så sätt skapas undertexter utan tidsfördröjning. Förutom snabbhet måste taligenkänningsresultatet vara mycket exakt för att ge tittarna högkvalitativa, felfria undertexter. 

Under de senaste åren har kraven på textning av direktsändningar i offentliga mediebolag utökats. Samtidigt är de bundna av skyldigheten att tillhandahålla video- och ljudinnehåll på ett tillgängligt sätt i spridningen av information, vilket till exempel coronapandemin underströk. Lingsofts lösning för direkttextning har testats i praktiken, både för väderleksrapporter och slottsfester. 

Direkttextning ger flexibilitet att titta på sändningar

Förutom på tv kan direktsändningar även ses på nätet, till exempel av evenemang eller i form av webbseminarier. Det är bra att få intervjuer eller andra programpunkter vid evenemang textade, eftersom det numera är vanligt och eftersökt att delta på distans. Genom direkttextning av ett webbinarium kan deltagarna lättare delta i diskussionen till exempel via chatten. Det är lätt att övervaka textade sändningar, till exempel i situationer då enheten måste vara på ljudlöst.

Det är bra att fästa uppmärksamhet vid tillgängligheten oberoende av om man är en offentlig organisation eller inte, eftersom det är ett trumfkort att ta hänsyn till olika behov och situationer.

Läs mer om vår omfattande textningstjänst och taligenkänning.

Back to blog