Digipalvelujen kielellinen saavutettavuus: tieto kuuluu kaikille

accessibility.jpg

Digitaaliset palvelut ovat olennainen osa arkeamme. Ostamme, osallistumme ja asioimme sähköisesti. Haasteena on kuitenkin taata digitaalisten sisältöjen ja tiedon saavutettavuus tasapuolisesti kaikille käyttäjille - erityistarpeista, kanavasta tai kielestä riippumatta.

Tavoitteena saavutettavuus - kaikille

EU:n saavutettavuusdirektiivi astui voimaan 22.12.2016 ja laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 1.4.2019. Saavutettavuuslainsäädännön tarkoituksena on taata kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua digitaalisen yhteiskunnan toimintaan ja varmistaa, että palvelut ja tieto ovat kaikkien ulottuvilla. 

Tekstitys tekee videosisällöstä saavutettavan

Julkisten verkkopalvelujen tulee olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23.9.2020 alkaen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että verkkosivuilla julkaistavat video- ja äänitallenteet tulee tekstittää 14 päivän sisällä ensijulkaisusta. 

Tekstityksen avulla ääni- ja videosisällöt ovat kaikkien käyttäjien ulottuvilla. Kuulovammaisten ja kielenoppijoiden lisäksi tekstitys palvelee meitä kaikkia. Tekstityksen välityksellä tärkeän tiedotustilaisuuden tallennetta voi seurata hälyisässä ympäristössä tai asiantuntijan videohaastattelua ”kuunnella” äänettömällä lasten mentyä nukkumaan. Saavutettavuus on siis loppujen lopuksi asiakaslähtöisyyttä.

Lingsoftin puheentunnistusavusteisen tekstityspalvelun avulla videotekstitykset ja podcast-litteroinnit syntyvät ihmisen ja koneen yhteistyönä nopeasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti – ja jopa lähes reaaliaikaisesti. 

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! Autamme sinua varmistamaan, että video- ja äänitallenteesi ovat aidosti saavutettavia!

Tutustu myös Lingsoftin muihin kielellisen saavutettavuuden ratkaisuihin:

Ohjelmatekstitys - puhetta silmin nähden (ja koneen kuullen)

Case Digi- ja väestötietovirasto - kielellistä saavutettavuutta kieliteknologian avulla

Case Termitulkki - ymmärrettävää ammattikieltä

Case EU:n julkaisutoimisto - EU-lainsäädäntöä tiiviissä paketissa

Lue lisää digitaalisten palvelujen saavutettavuusvaatimuksista Verkkosisällön saavutettavuusohjeista (WCAG 2.1).