Kuinka tilaan onnistuneen tekstityksen?

kaksi henkilöä katsoo televisiota, jossa näkyy uutistenlukija ja tekstitykset


Tekstityksestä on kuurojen lisäksi apua myös heikkokuuloisille, kielenoppijoille sekä ihmisille, jotka eivät vain voi pitää ääniä päällä katselulaitteessaan. Käännöstekstitysten avulla videosi saavuttaa laajemman yleisön. Kokosimme muistilistan tekstityksen tilaajalle.

1. Muista jättää ruudun alalaitaan tilaa tekstitykselle.

Ota tekstitykset huomioon jo videon suunnitteluvaiheessa ja jätä, mikäli mahdollista, alalaitaan riittävästä ns. tyhjää tilaa. Erityisesti videoosi sisältyvät tekstit, vaikkapa haastateltavan nimi, ja muut keskeiset elementit kannattaa sijoittaa ruudulla niin, etteivät ne jää tekstityksen alle.

2. Kerro, mitä kieliä videolla puhutaan ja mille kielelle haluat tekstitykset.

Tekstittäjän on osattava tekstitettävää kieltä. Kerro etukäteen, mitä kieliä videolla puhutaan, jotta tekstitykseen osataan varata oikeaa kieltä hallitseva tekstittäjä. Jos videolla puhutaan useampaa kieltä, monikielisen tekstityksen toteuttamista helpottaa, jos voit myös kertoa niiden kohtien aikaleimat, joissa erikieliset osuudet alkavat.

Kerro myös, mille kielelle haluat tekstitykset - onko tarve saada tekstitykset videossa puhuttavalla kielellä vai kenties käännöstekstitykset jollekin toiselle kielelle?

3. Kerro, missä muodossa haluat tekstitykset.

Tekstitykset voidaan toimittaa kiinteästä videoon poltettuna sekä erillisenä tiedostona (esim. srt, vtt), jolloin ne voidaan myös laittaa pois päältä videosoittimessa, esimerkiksi Youtubessa. Videoon poltettuja tekstityksiä ei saa piiloon, mutta toisaalta poltetut tekstitykset eivät jää vahingossa pois päältä.

Jos haluat tekstitykset tiedostoon poltettuina, videosta tarvitaan hyvälaatuinen versio korkealla resoluutiolla. Erillään olevaa srt-tiedostoa varten riittää matalampikin resoluutio.

4. Videotuotannot suunnitellaan etukäteen, joten tekstittäjällekin kannattaa ilmoittaa tulevasta tarpeesta ajoissa.

Tekstityksiä voidaan toimittaa nopeallakin aikataululla ilman ennakkotietoa, mutta silloin laskuun tulee myös kiirelisä.

5. Lähetä videotiedosto tekstitettäväksi.

Tekstittäjä tarvitsee videotiedoston, joka useimmiten on mp4- tai avi-muodossa. Huomaathan, että Youtubesta ei lähtökohtaisesti voi ladata videoita, minkä vuoksi pelkkä linkki Youtube-videoon ei riitä.

Jos tarvitset tekstitykset ainoastaan tekstitystiedostona (ei siis poltettuna), riittää, että lähetät matalaresoluutoisen videon, jonka käsittely on nopeampaa.

6. Lähetä tekstitettäväksi vasta videon lopullinen versio.

Tekstitys tehdään valmiiseen videoon vasta sitten, kun kaikki editoinnit on tehty. Jos videota muokataan vielä myöhemmin, esimerkiksi poistetaan jotain, tekstityksen ajastukset eivät osu enää kohdalleen.


PS. Tekstitys voidaan toimittaa haluttaessa suoraan julkaisualustalle, kysy tästä lisää meiltä!

Back to blog