Suomi.fi-palvelut Euroopan kärkitasoa – Lingsoft mukana kehittämässä EU:n digipalvelukilpailun finaaliin päässyttä ratkaisua

Suomi.fi-valtuudet ja -palvelutietovaranto ovat päässeet Euroopan unionin Sharing and Reuse -digipalvelukilpailun finaalivaiheeseen. Kilpailussa etsitään innovatiivisia ja vaikuttavia julkishallinnon palveluita ja ohjelmistoja Euroopan unionin jäsenmaista.

Lingsoftin kannalta finaaliin pääsy on merkityksellistä, sillä Lingsoft on toimittanut Väestörekisterikeskukselle Laatuagentti-työnimellä kehitetyn ratkaisun marraskuussa 2018. Lingsoftin toimittama tekstintarkastin auttaa julkisten palvelujen tarjoajia kirjoittamaan ymmärrettäviä, virheettömiä ja entistä saavutettavampia palvelukuvauksia. 

Palvelutietovarannon kohdalla kilpailun jury nostikin erityisesti esiin palveluun rakennetun tekstintarkastuksen, joka ehdottaa automaattisesti korjauksia palveluun kuvattuihin tietoihin Lingsoftin kieliteknologiaan perustuvan ratkaisun avulla. Kyseessä on Väestörekisterikeskukselle räätälöity tekstintarkastin, joka huomauttaa kirjoittajia esimerkiksi kapulakielisyydestä, kirjoitusvirheistä ja tekstin rakenteisiin liittyvistä seikoista sekä antaa ohjeita niiden korjaamiseen.

Suomi.fi-verkkopalvelun taustalla toimivaan palvelutietovarantoon on koottu kaikki julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat. Palvelu on tarkoitettu kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille. Palvelutietovarannon tavoitteena on parantaa julkisten palveluiden saavutettavuutta ajasta, paikasta ja käyttäjän kyvyistä riippumatta. Väestörekistesterikeskuksen ja Lingsoftin kehittämän Laatuagentin tavoitteena on puolestaan parantaa palvelutietovarannon kielellistä saavutettavuutta: mitä yksiselitteisemmin lukija ymmärtää sivuston sisällön, sitä sujuvammin sähköiset palvelut toimivat ja sitä tasa-arvoisempia ne ovat käyttäjilleen.

Digipalvelukilpailun finalistit valittiin kahdella karsintakierroksella yhteensä 54 ehdotuksen joukosta. Kilpailun voittajat valitaan Sharing and Reuse Conference 2019 -tapahtumassa Bukarestissa 11. kesäkuuta.

Lisätietoja: Mervi Koivulahti-Ojala, Solution Architect, +358 40 5224827