Docker- ja API-työpaja

Lingsoft järjesti aloittelijoille tarkoitetun Docker- ja API-työpajan nimellä "Microservices at Your Service" (mikrokoon palvelut palveluksessasi) kulkevan projektin yhteydessä. Filip Ginter ja Juhani Luotolahti Turun NLP-ryhmästä (Turku NLP group) avustivat Lingsoftin Sebastian Anderssonia työpajaesityksissä. Työpaja on suunnattu puhe- ja kieliteknologian kehittämisestä kiinnostuneille ihmisille, jotka ovat vielä vasta-alkajia REST-ohjelmointirajapinnan ja Dockerin suhteen. Koko työpaja kuvattiin, ja tallenteen voi katsoa täältä. Esityksissä on käytännön esimerkkejä ja koodia, jonka voi myös ladata ja jota voi testata. 

Docker tarjoaa kätevän tavan koota ohjelmistotyökaluista ja -malleista paketin, jonka avulla muiden ohjelmistokehittäjien ja datatutkijoiden on todella helppoa käyttää näitä työkaluja ja malleja. Wikipedia: "[Docker on] joukko PaaS (Platform as a Service, alusta palveluna) -tuotteita, jotka käyttävät käyttöjärjestelmätason virtualisointia ohjelmiston toimittamiseen paketteina [...]". Luotua Docker-pakettia kutsutaan "näköistiedostoksi". Tämä näköistiedosto voidaan kopioida ja jakaa työtovereiden kanssa, tai se voidaan rekisteröidä esimerkiksi DockerHubiin  ja jakaa sitä kautta koko maailman kanssa!

Lisäämällä ohjelmistoon verkkopalvelun ohjelmointirajapinnan ja viemällä sen Dockeriin voidaan järjestää monenlaisia työkaluja ja malleja mikropalveluarkkitehtuurin, joka vastaa European Language Grid (ELG)  -verkoston (eurooppalainen kieliverkosto) ja monien muiden SaaS-/PaaS-ratkaisujen organisointitapaa. Lingsoftin oma SaaS-ratkaisu kuuluu tähän ryhmään. Tärkein etu on se, että vanhentuneet työkalut/mallit on helppo korvata alan huippuratkaisuilla, esim. puhe- ja kieliteknologian avoimen lähdekoodin yhteisöillä GitHub, ELG, Hugginface jne. Tämä on erittäin tärkeää tekoälyratkaisujen nopeasti kehittyvällä alalla, mukaan lukien puhe- ja kieliteknologia.

Avainsanat
Palaa uutisiin