Lingsoftin 30-vuotisjuhlaseminaarissa puhuttiin kielestä, digitalisaatiosta ja tulevaisuudesta

Lingsoft 30 vuotta – kieli, teknologia ja kielityön tulevaisuus -juhlaseminaari järjestettiin perjantaina 25.11.2016 Turussa. Tilaisuuteen osallistui noin 120 kuulijaa. Seminaarin puhujina olivat mm. Lingsoftin perustajat ja maailmankuulut kieliteknologian kehittäjät Kimmo Koskenniemi ja Fred Karlsson. Lisäksi tilaisuuteen osallistui Lingsoftin entinen projektipäällikkö ja nykyinen eduskunnan puhemies Maria Lohela, joka esitti seminaarin alussa lämpimät onnittelunsa 30-vuotiaalle Lingsoftille. Puhemies Lohela kiitti tervehdyksessään Lingsoftia siitä, että sillä on kautta vuosikymmenten ollut rohkeutta kokeilla ja luoda uutta, ja samanlaista otetta hän toivoi laajemminkin suomalaisille yrityksille. Puheenvuorossaan hän muistutti meitä myös siitä, kuinka elämä on sattumia täynnä.

ryhmakuva_30v.png

Seminaarin aamupäivän osiossa tarkasteltiin yrityksen historiaa ja sen merkittävää roolia osana laajempaa globaalia kieliteknologista kehityskaarta. Kimmo Koskenniemi ja Fred Karlsson valottivat kumpikin omalla puheenvuorollaan uransa alkuvaiheita ja Lingsoftin syntyä. Sattumalla oli sormensa pelissä niin ikään sen suhteen, miten kumpikin maineikkaista tutkijoista uralleen päätyi ja miten Lingsoftin syntymäpäivää saatiin viettää juuri Suomessa, eikä vaikkapa Japanissa!

kkoskenniemi.png

Seminaarin aamupäivän aikana julkaistiin myös kaksi uutta kirjaa. Timo Tarmion kirjoittama juhlakirja Kieli ja uusi talous – Ihmiset ja innovaatiot 1986–2002 kertoo Lingsoftin alkuajoista, ja se seuraa ennen kaikkea Koskennimen ja Karlssonin tarinaa tieteilijöistä Lingsoftin perustajiksi. Kirjan julkistamisen yhteydessä Tarmiolla oli seminaariväelle yllätys: näimme lämminhenkisen ”kolmen K:n” videotervehdyksen suoraan Stanfordin yliopistosta. Videolla Kimmo Koskenniemen kuuluisat, edelleen aktiiviset tutkijakollegat, Lauri Karttunen, Martin Kay ja Ronald M. Kaplan muistelivat humoristiseen sävyyn yhteistä alkutaivaltaan morfologian parissa ja toivottivat onnea niin Koskenniemelle kuin koko Lingsoftille. 

juhlaseminaari_suomenk_ohw.png

Toinen juhlaseminaarissa julkaistu kirja on Fred Karlssonin uunituore Suomen kielet 1917–2017 tunnissa, joka jatkaa Lingsoftin One Hour Words -kirjasarjaa. Kirja esittelee Suomessa käytettävät kielet tieteellisen tarkasti mutta silti helppolukuisesti. Suomen kielet 1917–2017 tunnissa on Lingsoftin lahja ensi vuonna 100-vuotisjuhlaansa viettävälle Suomelle.

Iltapäivän osiossa esiteltiin Lingsoftin nykyisiä ydinhankkeita ja niiden kautta edettiin kohti tulevaisuuden visioita. Lingsoftin omien asiantuntijoiden esitykset käsittelivät koneoppimisen ja semanttisen webin teknologioiden mahdollisuuksia, terveydenhuollon kielenhallintaratkaisuja niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin potilaankin näkökulmasta, perinteisen kirjan uusia mahdollisuuksia digitaalisessa maailmassa sekä tulevaisuuden kielipalveluja, kielityötä ja kielipalvelujen tulevaisuutta. Kaikki päivän aikana kuullut esitykset huokuivat innostuneisuutta ja innovatiivista otetta kieleen, kieliteknologiaan ja kielipalveluihin. Yleisö esitti monia haastavia kysymyksiä ja mielenkiintoisia kommentteja esitysten pohjalta, kiitos niistä!

Seminaarin ohjelma on nähtävissä osoitteessa https://drive.google.com/file/d/0B1wRjvKQAPF3ajlVd2E4dHJ6SEk/view.

Kuvia Lingsoftin 30-vuotisjuhlatilaisuuksista on nähtävillä osoitteessa 
https://drive.google.com/drive/folders/0B1wRjvKQAPF3Z1hORlZnZjQtalU?usp=sharing.

Timo Tarmion kirjoittaman juhlakirjan Kieli ja uusi talous – Ihmiset ja innovaatiot 1986–2002 voi ladata maksutta e-kirjana osoitteesta lingsoft.fi/historia.

Fred Karlssonin Suomen kielet 1917–2017 tunnissa -teos on ladattavissa maksutta osoitteesta https://www.ellibs.com/fi/book/978-952-6640-17-4/suomen-kielet-tunnissa-1917-2017.

Timo Honkelan esitys on nähtävissä alla.