Lingsoft täyttää 30 vuotta – yrityshistoria Kieli ja uusi talous juhlistaa merkkipäivää

Kielen digitalisoinnin edelläkävijä Lingsoft on julkaissut yrityshistorian, joka on samaan aikaan sekä Lingsoftin että koko kieliteknologia-alan innovaatiohistoria. Teos Kieli ja uusi talous kertoo, kuinka tietokoneistetusta ja teknologisoidusta kielestä syntyi oman aikamme moottori.

kieli_ja_uusi_talous.png


Kieliteknologian alalla uraauurtavaa tutkimusta, innovaatioita ja ratkaisuja tuottanut Lingsoft Oy täyttää 30 vuotta 26.11.2016. Vuosien saatossa yhtiö on kasvanut Suomen ja Pohjois-Euroopan johtavaksi kieliteknologiaratkaisujen ja kielipalvelujen toimittajaksi. 
 

Lingsoftin juhlakirja Kieli ja uusi talous kertoo suomalaisen menestystarinan


Lingsoftin perustajat, Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen professori Fred Karlsson ja kieliteknologian professori Kimmo Koskenniemi liikkuivat maailmanluokan innovaatioillaan digitalisaation ja uuden talouden syntymailla jo silloin, kun suuri murros oli vielä vain enne ja lupaus.

Lingsoftin historian ensimmäinen osa, FL Timo Tarmion kirjoittama Kieli ja uusi talous, valottaa kieliteknologian kehitystä aina 2000-luvun alkuun asti ja osana Internetin maailmanvalloitusta ja puheteknologian maihinnousua.

Uuden talouden nykyiset maailmanvaliot – Google, Amazon, Apple, IBM, Facebook – ovat kaikki kielellisen analyysin, kääntämisen ja sisällön tunnistamisen, lajittelun sekä tiedon levittämisen kaupallisia osaajia. Tämä on myös Lingsoftin maailma. Historiateoksen sivuilla liikkuu siksi laaja joukko uuden talouden avaintoimijoita.

Runsaaseen lähde- ja tutkimuskirjallisuuteen nojaava teos pohtii teknologisoidun kielen roolia myös historian muutosdynamiikan moottorina: kuinka digitalisaatio on oman ympäristömme kielellisyyden kiihdyttämö ja tunneaaltoja synnyttävä luonnonvoima. Ehkä tämä auttaa ymmärtämään myös Brexit- ja Trump-ilmiöitä.
 

Lataa kirja kieliteknologiasta


Lingsoftin 240-sivuinen juhlakirja, Kieli ja uusi talous – Ihmiset ja innovaatiot 1986–2002, on tarkoitettu kaikille kielestä, teknologiasta ja digitaalisesta taloudesta kiinnostuneille. Lataa kirja maksutta osoitteesta www.lingsoft.fi/historia.