Lingsoft esittelee ohjelmatekstitystä Euroopan kielten päivänä maanantaina 26. syyskuuta kokouskeskus Maunossa

Tänä vuonna vietetään jälleen vuotuista Euroopan kielten päivää, joka järjestetään maanosamme kielellisen monimuotoisuuden kunniaksi. Euroopan kielten päivää vietetään jo viidettätoista kertaa ympäri Eurooppaa. Erilaiset kulttuurit ja kielet ovat Euroopan rikkaus, ja päivän tarkoituksena onkin rohkaista kaikkia opiskelemaan muiden maiden kieliä ja käyttämään niitä.

Turussa kielten päivää juhlistetaan maanantaina 26.9. Kokouskeskus Maunossa järjestettävän tapahtuman keskiössä on kielten oppiminen ja maahanmuuttajien kielikoulutus. Ohjelmassa on mm. tietotori suomen kielen koulutusmahdollisuuksista, koululaisten kielikahvila, laulutuokioita eri sekä luentoja selkokielisistä uutisista. Lingsoft on mukana esittelemässä kieliteknologian avustuksella tehtävää ohjelmatekstitystä. Tule tutustumaan ohjelmatekstitysten tekemiseen ja käytössä oleviin työkaluihin sekä kokeilemaan tekstitystä itse! 

Mitä ohjelmatekstitys on?

Ohjelmatekstityksellä tarkoitetaan suomenkielisten ohjelmien tekstitystä suomeksi ja ruotsinkielisten ruotsiksi. Ylen suomen- ja ruotsinkielisiin tv-ohjelmiin saa suomenkielisen tekstityksen, ohjelmatekstityksen, valitsemalla vastaanottimen asetuksissa tekstityskieleksi hollannin. Ohjelmatekstitys on tarkoitettu kenelle vain, joka haluaa katsoa suomen- tai ruotsinkielisiä ohjelmia tekstitettynä. Palvelua käyttävätkin esimerkiksi kuulovammaiset, suomen kieltä opettelevat katsojat tai vaikkapa pienten lasten vanhemmat, jotka haluavat katsoa ohjelmia ilman ääntä. 
Yle ja tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Lingsoft ovat tehneet yhteistyötä ohjelmatekstitysten parissa jo vuodesta 2011. Tänä vuonna yhteistyö on laajentunut koskemaan myös av-käännöksiä. 

Lisätietoja Euroopan kielten päivän tapahtumasta:

Tapahtuman järjestävät Europe Direct Varsinais-Suomi, Turun ylipisto, Åbo Akademi, Diak, Schuman-seura, Varsinais-Suomen TE-toimisto, SKTL, Kotona Suomessa -hanke sekä alueen koto-koulutusta tarjoavat oppilaitokset.

https://www.facebook.com/events/1759394127649160/

Sosiaalisessa mediassa käytämme tunnistetta #kielipäivä2016.

OHJELMA:

Ständit/kielitori klo 10 – 15, aula 
Tule kuulemaan ja kyselemään suomen kielen opiskelumahdollisuuksista, viittomakielen ja tulkkauksen opiskelusta, korkeakoulujen kielten opetuksesta, työskentelystä ja opiskelusta EU-maissa, miten voit käyttää Yleisiä kielitutkintoja ja Europassia kielitaitosi osoittamiseen, yleensä EU-aiheista jne.

Erikieliset laulutuokiot, aula
Kristina Raikon johdolla aulassa lauletaan noin kerran tunnissa erikielisiä, tunnettuja lauluja.

Ohjelmatekstittämisen kokeilupaja klo 10-12, Ministeri-sali
Lingsoft esittelee puheentunnistuksen avulla tehtävää ohjelmatekstitystä. Tule tutustumaan ohjelmatekstitysten tekemiseen ja käytössä oleviin työkaluihin sekä kokeilemaan tekstitystä itse.

Kielikahvila koululaisille klo 11-14, Manu-Sali (erillinen ilmoittautuminen)
Kielikahvilassa koululaiset pääsevät kokeilemaan ja puhumaan useaa eri kieltä.

Luennot ja tietoiskut, Ministeri-Sali klo 13-15

13.00 – 14.00 Ylen selkokieliset uutiset/Pertti Seppä 

-millaista on selkokieli? millainen on selkokielinen uutinen? miten erottuu tavallisesta uutiskielestä ja uutisesta?
-miten selkokieliset uutiset syntyvät? ketkä niitä tekevät? miten uutisia valikoidaan selkokielisiin uutisiin? tehdäänkö selkokielistä sanastotyötä? 
-paljonko selkokielisiä uutisia katsotaan? ketkä hyödyntävät

14 – 14.30 Tietoiskut 

-Europassi/Susanna Kärki, Opetushallitus
-Yleiset kielitutkinnot, Tarja Leblay ja Saara Kalajoki, Opetushallitus 

14.30 – 15.00 Luento
Heli Vigren ja Anu-Mari Janhonen OKL 
”Monikieliset oppijat ja kielitietoinen koulu”

Lisätietoja Euroopan kielten päivän Turun tapahtumasta: kirsi.stjernberg@varsinais-suomi.fi

Lisätietoja Lingsoftin ohjelmatekstitystilaisuudesta: lotta.lehto@lingsoft.fi

Lingsoft on Suomen ja Pohjois-Euroopan johtava kieliteknologiaratkaisujen ja kielipalvelujen toimittaja. Yritys tarjoaa kattavasti sekä puhutun että kirjoitetun kielen analyysiin, käsittelyyn ja hallintaan liittyviä palveluja ja ratkaisuja. Lingsoftin kielenhallintapalvelut perustuvat yrityksen omiin, maailmalla standardin aseman saavuttaneisiin lause- ja sana-analyysiteknologioihin.

www.lingsoft.fi