Lingsoft® 

Etulinjasta kotirintamalle 1939–1945 tuo nyt sota-ajan kuvat digitoituina kaikkien saataville – Lingsoft Anygraafin apuna tehostamassa hakuja

Valitse kieli  
Hae sivustolta  
 Powered by Lingsoft®
Search Expander
Lue lisää

Puolustusvoimien Kuvakeskus julkaisee 170 000 sodanaikaista valokuvaa internetissä. Etulinjasta kotirintamalle 1939–1945 -kokoelma löytyy internetistä osoitteesta www.sa-kuva.fi. Puolustusvoimat tarjoaa kuvamateriaalin kaikkien suomalaisten käyttöön. Palvelu avautuu juuri ennen kansallista veteraanipäivää torstaina 25.4.2013 sotiemme veteraanien perinnön kunniaksi.

Palvelun on toteuttanut suomalainen media-alan ohjelmistoyritys Anygraaf Oy. Hakuja tehostaa kumppaniyritys Lingsoft Oy:n suomen kieltä ymmärtävä hakulavennus.

Arkiston kuvat ovat valtaosin päämajan alaisuudessa toimineiden tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien ottamia. Suomalaisen valokuvan historian asiantuntijat pitävät digitoitujen SA-kuvien kulttuurihistoriallista arvoa ainutlaatuisena.

Kokoelma sisältää kuvia maa-, meri- ja ilmavoimista sekä kotirintamalta. Kuvat kertovat myös puhdetöistä ja lottien tehtävistä. Osassa kuvista käy ilmi sodan raakuus, mikä saattaa järkyttää herkimpiä katselijoita.

Kuvia saa julkaista ja käyttää vapaasti. Niitä voi etsiä kokoelmasta päivämäärä- tai tekstihaulla ja tulostaa jopa A3-kokoisena. Kuvia julkaistessa on käytettävä merkintää ”SA-kuva”. Kuvat ovat pääosin talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan ajoilta.

Puolustusvoimien Kuvakeskuksen kuvanegatiivien digitointi vei aikaa 3,5 vuotta, ja siihen käytettiin kymmenen henkilötyövuotta. Arkiston kuvien tietoja ja kuvaselosteita voi edelleen täydentää ja kommentoida. Puolustusvoimat liittää varmistetut tiedot arkistoon.

SA-kuva.fi-palvelu julkaistaan juuri ennen kansallista veteraanipäivää. Sillä on tarkoitus tukea kansallisen veteraanipäivän teemaa ”Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta”. Palvelulla Puolustusvoimat haluaa kunnioittaa sotiemme veteraanien perintöä ja siirtää sitä sukupolvilta toisille avoimen kuva-arkiston avulla.

Palvelun osoite: www.sa-kuva.fi

Anygraafin järjestelmäratkaisut palvelun toteuttajina

SA-kuva.fi-palvelussa on käytetty Anygraafin kuva- ja mediapankkiratkaisua yhdistettynä joustavaan internetpalveluun. Ennen kuvien tuomista yleisesti nähtäviksi ne on Anygraafissa käsitelty automaattisella kuvankäsittelyjärjestelmällä, joka on sallituissa rajoissa tehnyt korjauksia kuvien valoisuuteen, kontrastiin ja terävyyteen. Kuvien autenttisuutta – esimerkiksi naarmuja ja tuhoutuneita kohtia – ei ole kuitenkaan haluttu poistaa tai korjata. Tekstianalyysissä on hyödynnetty yhteistyökumppani Lingsoftin tarjoamia, Anygraafin järjestelmään integroituja suomen kielen työkaluja.

Mittavaa kuvamäärää konkretisoi tieto, että jos jokaista arkistoon tallennettua 170 000 kuvaa tarkastelisi noin 3 sekunnin ajan, veisi kaikkien kuvien läpikäynti aikaa 3,5 työviikkoa – ilman taukoja, 8 tuntia päivässä, 5 päivää viikossa.

”Tämä projekti merkitsee Anygraafille muutakin kuin teknisten haasteiden voittamista. Suomalaisena tiedotusvälineiden kanssa läheisesti toimivana yrityksenä tiedämme, kuinka arvokas kulttuurihistoriallinen perintö meillä on käsissämme, ja olemme halunneet omalta osaltamme – resursseja säästämättä – toteuttaa tämän palvelun parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Anygraafin toimitusjohtaja Hannu Inberg. ”Palvelu on harkitusti tehty selkeäksi ja helppokäyttöiseksi. Näemme tulevaisuudessa mahdollisuuksia kehittää aineiston tavoitettavuutta ja käytettävyyttä muun muassa sosiaalisen median avulla sekä uusien julkaisukanavien kautta nuorisonkin helposti omaksuttavaksi omaisuudeksi.”

Lisätietoja:

Komentajakapteeni Pasi Leskinen, puh. 0299 800, pasi.leskinen [at] mil.fi, Puolustusvoimien Kuvakeskus
Toimitusjohtaja Hannu Inberg, puh. 0400 801 083, hannu.inberg [at] anygraaf.fi, Anygraaf Oy

Puolustusvoimien Kuvakeskus valokuvaa Puolustusvoimien toimintaa, välineistöä ja henkilöstöä, valmistaa kuvia sekä ylläpitää valokuva- ja videoarkistoa, johon kuuluvat myös sodanajan TK-valokuvat.

Anygraaf Oy on suomalainen ohjelmistotalo, jolla on vahva kokemus median sisällön suunnittelun ja hallinnan järjestelmistä sekä ilmoitus- ja tilaajahallinnan tuotannon kokonaisuuden tarpeista. Ohjelmistot on suunniteltu ja tehty monikanavaisuuden vaatimukset ja eri jakelukanavat huomioon ottaen. Tuotekehityksen, myynnin ja tuen parissa työskentelee Euroopassa noin 80 henkilöä, joista lähes puolet toimii Suomessa. Anygraaf Oy on kokonaisuudessaan henkilökunnan omistuksessa. Kaikki kehitystyö tehdään Suomessa. Anygraaf kehittää järjestelmiä tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

Lisätietoja: www.anygraaf.fi

Lingsoft on kieli- ja puheteknologiaosaaja

Lingsoft on kansainvälinen täyden palvelun kielitalo. Se tarjoaa asiakkailleen Language Management -palveluita, kuten käännöksiä ja sanastoja, kirjoittajan ja lukijan työkaluja, sanelunpurku- ja ohjelmatekstityspalveluita, hakupalveluita, tekstinlouhintaa, opetussovelluksia ja puheohjattuja palveluita sekä e-kirjoja. Mm. Microsoft Office -tuoteperheen seitsemän kielen tarkistimet tulevat Lingsoftilta. Lingsoftin tuotteet toimivat kaikissa yleisissä käyttöympäristöissä ja ohjelmistoissa. Ratkaisut perustuvat Lingsoftin itse kehittämään, maailmalla jo standardin aseman saavuttaneeseen kielen rakenneanalyysiin.

Lisätietoja: www.lingsoft.fi

 
Avainsanat   Tulosta   RSS


Microsoft® Gold Certified Partner    Adobe® Solution Partner    Valtionhallinnon puitesopimustoimittaja    SDL | LSP Partner Program | Advantage Plus Partner
Copyright ©1986-2018, Lingsoft Oy.